Loading...

Bram Van Velde

Erik Slagter

  • Bindwijze: Hardcover
  • Taal: Engels
  • Categorie: Kunst & Fotografie
  • Uitgever: Thoth Uitgeverij
  • ISBN: 9789068684117
de kracht van kleur
Inhoud
Taal:Engels
Bindwijze:Hardcover
Druk:1
Verschijningsdatum:februari 2012
Afmetingen:Afmeting: 29,5 x 24,8 x 2,2 cm
Aantal pagina's:192 pagina's
Kaarten inbegrepen:Nee
Illustraties:Met illustraties
Betrokkenen
Auteur(s):Erik Slagter
Auteur(s):Erik Slagter

Samenvatting

Bram van Velde wordt in 1895 in Zoeterwoude geboren. Bij zijn opleiding in het Haagse huis- en decoratieschildersbedrijf Kramers komt zijn coloristisch talent als kunstschilder tot uiting en wordt hij ingewijd in de wereld van de kunst en de literatuur. Van 1922 tot in 1924 werkt hij met een toelage van Kramers in de schilderskolonie Worpswede. Hier ondergaat hij de invloed van Edvard Munch en het Noordduitse expressionisme.
Vanaf eind 1924 leeft en werkt Bram van Velde in Parijs, onderbroken door een vierjarig verblijf op Mallorca (1932-1936). Hij verwerkt de invloed van Picasso en vooral Matisse tot een uiterst persoonlijk oeuvre.
Na de oorlog komen er tentoonstellingen in Bern, Amsterdam Keulen, Parijs en de Verenigde Staten. Willem Sandberg, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, wijdt diverse exposities aan Bram van Velde en koopt ook werk van hem aan. Met een grote overzichtstentoonstelling in Maastricht, het Parijse Centre Pompidou, Valencia en Madrid wordt Bram van Velde erkend tot de klassiek-moderne schilders van de twintigste eeuw.
In deze rijk ge ustreerde monografie wordt voor het eerst een integraal en volledig overzicht van het leven en werk van Bram van Velde gegeven.Bekijk ook deze cursussen en Thuisstudies