In Duurzaam onderhandelen gaat het om het oplossen van emotioneel geladen conflicten. Het belangrijkste obstakel voor conflictoplossing is het tribale effect: een vijandige mindset die jouw identiteit opzet tegen die van de andere partij. Je kunt uit het conflict komen door positieve relaties te bevorderen via het proces van integratieve dynamiek en door de vijf verleidingen van het tribale denken te neutraliseren. Deze zijn: vertigo, herhalingsdwang, taboes, aanval op het heilige en identiteitspolitiek. Vertigo (draaiduizeligheid) is een verwrongen bewustzijnstoestand waarin een relatie je emotionele energie opslokt. Taboes kunnen constructief zijn. Een stel waarvan de man een aartsconservatieve republikein is en de vrouw een onwankelbare democraat, kan afspreken om elke dinsdagavond over politieke onderwerpen te praten en de rest van de week deze onderwerpen taboe te verklaren. Je kunt je aan de kernidentiteit van de ander assimileren door je eraan aan te passen (conformiteit) of door erin op te gaan (conversie). Bij conformiteit hanteer je de regels van de ander zonder ze je eigen te maken, bij conversie maak je je daarentegen aspecten van de kernidentiteit van de ander eigen. Dit klinkt allemaal misschien wat ingewikkeld, maar Shapiro legt alles goed en uitgebreid uit en hij geeft verhelderende en herkenbare voorbeelden en van de 15 hoofdstukken eindigen er 11 met een Werkblad voor persoonlijk gebruik, zodat je het geleerde meteen in praktijk kunt brengen.
Macht kun je positief gebruiken door die te delen met de ander. In plaats van de ander te dwingen om te doen wat jij wilt (coërcitie), kun je ook afspreken om samen iets gedaan te krijgen (coöperatie). Managers kunnen werknemers beter motiveren door samenwerking dan door dwang, omdat werknemers zich dan meer verbonden voelen met het bedrijf en zich meer eigenaar voelen van het product van hun werk.
Positioneel onderhandelen en probleemoplossend onderhandelen zijn twee gebruikelijke methodes om een conflict te beëindigen, maar voldoen niet bij een emotioneel geladen geschil. Roep dan de hulp in van integratieve dynamiek: emotionele krachten die je naar een betere verbinding trekken.
Shapiro geeft ook vijf richtlijnen om eerlijke verontschuldigingen aan te bieden. Wraak nemen kun je beter niet doen. De zoete smaak van wraak blijft niet lang hangen. Uit onderzoek blijkt dat we ons na de vergelding eigenlijk beroerder voelen dan we hadden voorzien: we trekken onze eigen moraal in twijfel en denken steeds meer na over de zondaar. Ook het uiten van woede heeft een averechtse werking. Hoe meer je je woede uit, hoe sterker die wordt en hoe sterker je verlangen naar wraak wordt. Richt je op vergeving, niet op wraak.
Duurzaam onderhandelen gaat niet alleen over onderhandelen om een overeenkomst te sluiten, maar over talloze vormen van communicatie en intermenselijk contact. Voor iedereen die bewuster en beter wil omgaan met anderen, is Duurzaam onderhandelen een buitengewoon waardevol en inspirerend boek.