Geschreven bij Broederschap 1 - Zij die volgen
[RECENSIE] Zij die volgen van Ingar Johnsrud
Oorspronkelijke titel: Wienerbrorskapet
ISBN: 9789022580790
Uitgeverij: Boekerij, Meulenhoff
Pagina’s: 462
Beoordeling: 4 sterren
Zou het iets betekenen als je in Noorwegen dezelfde uitgever hebt als Jo Nesbø? Je zou denken dat uitgeverij Ashehoug in Oslo voor iedere binnenwandelende auteur dezelfde norm toepast. Mocht dat het geval zijn, en dat is het geval dan is het zaak om de Noorse auteur Ingar Johnsrud en zijn geschreven producten goed in de gaten te houden. In 2016 verscheen in Nederland het eerste deel van de Broederschap-trilogie onder de titel, Zij die volgen.
Politica Kari Lise Wetre wil dat de politie van Oslo haar dochter Annette en haar 5-jarige kleinzoon William gaat zoeken. Moeder en zoontje zijn verdwenen en volgens Wetre verblijft ze bij de sekte Gods Licht (Guds Lys) die in het dorpje Solro hun domicilie heeft. Hoofdinspecteur Frederik Beier krijgt de zaak op zijn bordje maar moet het onderzoek even uitstellen als hij door zijn chef Synne Jørgensen naar een meervoudige moord wordt gedirigeerd.
Het ongelukkige toeval wil dat er ter plaatse van de sekte in Molro vijf mannen zijn vermoord. Alle vrouwelijke bewoners en kinderen zijn onvindbaar en tijdens het eerste onderzoek lijkt het dat de moord weinig met de sekte zelf te maken heeft.
Met dit eerste deel zet Johnsrud een stevige basis neer voor een interessant en goed opgebouwd verhaal. Naast hetgeen in de tegenwoordige tijd speelt, wordt de lezer ook geconfronteerd met gebeurtenissen die zich in 1937 en 1943 in Wenen en Oslo hebben afgespeeld. Onderwerpen als rassenleer en zuivering waarmee de Nazi’s indertijd al waren gestart blijken ook nog een rol te spelen in het Europa van deze tijd. Met zijn nieuwe partner Kafa Iqbal ontdekt hij dat de aanleiding tot de meervoudige moord tot in het verre verleden zijn oorsprong heeft.
Het zoeken naar de dader of daders wordt bemoeilijkt doordat er moorden blijven plaatsvinden op slachtoffers die achteraf steeds een relatie blijken te hebben met onderzoeken. In het kader van de rassenleer zijn ze in 1937 uitgevoerd door professor Elias Brinch en zijn assistente Elsa Schrader. Het begint er steeds meer op te lijken dat er nog steeds mensen zijn die grote belangstelling hebben voor dat onderwerp.
De flashbacks naar die tijd geven een beeld van een bijna fanatische samenwerking binnen een kleine groep mensen waar uiteindelijk een splitsing in plaatsvindt omdat de gedachten te veel uiteen gaan lopen. Thema’s als WO-II, zuivering, geloof, homohaat etc. het vindt allemaal een plaatsje in dit indrukwekkende verhaal.
Personages zijn sprekend en de belangrijkste zijn zodanig geportretteerd dat ze al snel tot de favorieten van de lezer gaan behoren. Zelfs in dit eerste deel vindt er al een evolutie plaats bij de belangrijkste hoofdrolspelers waardoor de belangstelling naar de vervolgdelen alleen maar groeit. Johnsrud heeft niet alleen kwaliteiten voor een goed verhaal in zich, maar weet ook zonder blikken of blozen verschrikkelijke moordpartijen neer te zetten. Dat doet denken aan Slaughter en Deaver in hun goede doen. Lezers zijn gewaarschuwd!
Eindoordeel: 4,0 sterren
Spanning: 3 sterren
Plot: 5 sterren
Leesplezier: 4 sterren
Schrijfstijl: 4 sterren
Originaliteit: 5 sterren
Psychologie: 3 sterren