De inleiding van Susanne Hühn laat zien hoe belangrijk het is om met je innerlijke kinderen om te gaan, hoe waardevol het kan zijn om ook spiritueel te werken, om alles wat nodig is om ze te genezen op te nemen. Vooral een gewond kind heeft genezing nodig om een bevrijd leven te kunnen leiden. Deel 1 vertelt het verhaal van de kikker in de waterpot, waarin levendig wordt beschreven hoe men ongemerkt kan wennen aan lijden.
Het voorwoord is geschreven door Stefanie Stahl, die ook met het innerlijke kind werkt, op een waarderende en waarderende manier.
Er zijn in totaal zeven stappen die tot de bevrijding van het zelf leiden, zoals reeds in de ondertitel staat, en elk van deze stappen wordt in detail beschreven. Regel nummer één: >> Als iemand gemeen tegen je is, dan mag je huilen en hoef je niet meer naar ze toe te gaan. << Ja, het voelt goed en goed. Deze zin is ingrijpend en zeer opluchtend. Er waren duizend situaties die ik uit het verleden kon bedenken waarin ik precies deze zin nodig had. Regel nummer twee luidt: >> Neem de tijd om niets te doen. << Ik kan me voorstellen dat dit een van de moeilijkste oefeningen uit het boek is. Bedankt dat je me eraan herinnert hoe belangrijk het is om voor de verandering eens niets nuttigs te doen! Vertragen, waardevol. Regel nummer drie: >> Doe waar je zin in hebt. << Absoluut aan te bevelen, zolang je er niemand (ook jezelf niet) mee schaadt. Regel nummer vier volgt met het verzoek: >> Stop met doen wat niet leuk is. << Ja, dat heeft een vreugde-motiverend effect. Regel nummer vijf gaf me een goed en warm gevoel: >> Ga naar hen die van je houden. << Regel nummer zes heet: >> Onnozel zijn << Veel lezers zullen weten hoe heerlijk en bevrijdend het kan zijn om onnozel rond te lopen, om kinderlijk (kind) te zijn. Regel nummer zeven is: >> Vraag om hulp. << Dit is voor velen heel moeilijk, voor sommigen lijkt het zelfs onmogelijk, maar het is zo helend en noodzakelijk.
Het onderwerp schaamte (het meest destructieve gevoel dat we kunnen hebben) is een groot onderwerp en krijgt ook de plaats die het nodig heeft. Bovendien kan men er niet omheen de problemen van mede-afhankelijkheid en verslaving aan te pakken, als men zinvol wil werken met het innerlijke kind.
Vooral het donkere innerlijke kind raakte me. Het heeft zijn rechtvaardiging in alle bewuste afwijzing van dit deel van het innerlijke kind. De innerlijke reis (De verlossing van het duistere innerlijke kind) hierover heeft me goed gedaan.
Ik voelde me erg aangetrokken tot de humoristische en toch serieuze schrijfstijl van de auteur, omdat ze beide kanten combineerde. Ze voegt er wat sprookjes bij en maakt het zo nog levendiger. Als voorbeeld: het verhaal van het lelijke eendje, waarin duidelijk wordt hoe beschaamd het eendje zich gevoeld moet hebben, hoe onwelkom, hoe verkeerd men zich in een familie kan voelen en hoe ongeliefd. Het weerspiegelt de droefheid, verlorenheid en eenzaamheid die ook in het latere volwassen leven kunnen opduiken.
De vele oefeningen en innerlijke reizen zijn prachtig om het innerlijke kind te leren kennen. Ik waardeer deze omdat ze iets speels hebben en wat is er meer geschikt voor dit werk?! Ik vond onder andere de oefening waarbij je contact maakt met je innerlijke volwassene erg leuk. Constellatie werk wordt hiervoor gebruikt. De lijst met rechten van volwassenen leverde een volmondig JA op! Eindelijk zegt iemand het.
Dit boek van de auteur is een basiswerk en een must have voor mij als het gaat om het werken rond het innerlijke kind. Persoonlijk kwamen veel voorbeelden mij bekend voor, wat mij herhaaldelijk deed glimlachen, nadenken, knikken in stille instemming. Dit boek heeft me zeker een beetje dichter bij mezelf gebracht en dus verder. Ik ben ervan overtuigd dat iedere vrouw en iedere man zich in dit werk kan vinden en ik beveel het dan ook graag aan.