Voordat ik Wij Slaven Van Suriname van Anton de Kom oppakte, dacht ik dat ik wel enigszins wist hoe het er vroeger aan toeging. Op school leer je immers allemaal over de kolonisatie en slavernij, en over het grote aandeel van Nederland daarin. Ik wist dat het geen geschiedenis was om trots op te zijn. Maar toen ik eenmaal aan het lezen sloeg in Wij Slaven Van Suriname, realiseerde ik me dat ik werkelijk geen idee had.
De Kom beschrijft niet alleen de gruwelen der slavernij, maar ook de vreselijke behandeling van de Surinaamse bevolking onder het Nederlandse bewind nádat de slavernij is verboden. De boodschap komt hard binnen, niet alleen door de fijne schrijfstijl en onderbouwing met schrijnende feiten en voorbeelden, maar ook doordat De Kom, zoon van een ex-slaaf, steevast refereert aan 'onze vaders en moeders'.
Wij Slaven Van Suriname was voor mij zowel ontzettend leerzaam, als ook erg confronterend. Het deed mij echt beseffen hoe weinig ik eigenlijk echt wist over de rol van Nederland in Suriname en het enorme leed dat daardoor volgde. Beschamend en pijnlijk. Wat mij betreft zou dit boek dan ook op alle scholen gelezen moeten worden, want zelfs 86 jaar na verschijning van dit boek (1934) is het verhaal nog even krachtig en de booschap nog even relevant. Een aanrader voor iedereen.