Loading...

De bestuurlijke kaart van Nederland

G.E. Breeman

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: Nederlands
  • Categorie: Managementboeken
  • Uitgever: Coutinho
  • ISBN: 9789046907344
Het openbaar bestuur en zijn omgeving in nationaal en internationaal perspectief
Inhoud
Taal:Nederlands
Bindwijze:Paperback
Druk:7
Verschijningsdatum:mei 2020
Afmetingen:Afmeting: 24,1 x 17,1 x 1,7 cm
Aantal pagina's:224 pagina's
Illustraties:Nee
Betrokkenen
Auteur(s):G.E. Breeman | Wim van Noort | Mark Rutgers
Redacteur:G.E. Breeman
Co-redacteur:Wim van Noort
Co-redacteur:Wim van Noort

Samenvatting

De bestuurlijke kaart van Nederland is een eerste kennismaking met de instituties en organisaties in en rondom het openbaar bestuur. Het boek geeft een overzicht van hoe het openbaar bestuur in Nederland eruitziet en zich ontwikkelt, en het schetst de inrichting van het openbaar bestuur op de verschillende niveaus.
Het boek start met de kenmerken van het Nederlandse openbaar bestuur. Vervolgens gaat het uitgebreid in op de verschillende bestuurslagen: rijk, provincie en gemeente, en hun onderlinge relaties. De overheid is niet de enige institutie die publieke taken vervult. Daarom is er ook aandacht voor de rol van maatschappelijke organisaties, verenigingen en bedrijven in het openbaar bestuur. Tot slot komt de invloed van de Europese Unie en internationale organisaties op Nederland aan bod. Het boek hanteert een dynamisch perspectief en belichten diverse trends in het openbaar bestuur, zoals decentralisatie, regionalisering en mondialisering.
In deze herziening zijn voorbeelden geactualiseerd en is de feitelijke informatie ge├╝pdatet.
Het boek bevat een helder overzicht van sleutelbegrippen, kaders met actuele discussies en achtergrondinformatie, literatuursuggesties en vragen voor de student. Dit maakt De bestuurlijke kaart van Nederland een uitstekend (zelf)studieboek voor hboen wo-studenten van onder meer bestuurskunde, politicologie, rechten, journalistiek en communicatie. Het boek is goed te gebruiken naast meer theoretische inleidingen in de bestuurskunde.
Gerard Breeman is sinds 2014 als universitair docent verbonden aan het Instituut Bestuurskunde van de Universiteit Leiden. Daarvoor was hij werkzaam bij Wageningen University & Research. Hij doet onderzoek naar politiek van de aandacht en duurzaamheidsbeleid. Hij doceert onder andere de vakken beleid, medialogica en governance van de circulaire economie.
Wim van Noort werkte tot 2018 als universitair docent bij het Instituut Bestuurskunde van de Universiteit Leiden. Sindsdien zet hij zich als vrijwilliger in voor de publieke zaak, met name voor vergroening en verduurzaming, en voor zorg en welzijn voor ouderen.
Mark Rutgers werkte vele jaren bij de opleiding bestuurskunde in Leiden en politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2016 is hij als hoogleraar sociale filosofie verbonden aan de Universiteit Leiden. Hij publiceert over onder andere publieke waarden, het openbaar bestuur, de ambtseed en de ontwikkeling van de bestuurskunde.