Loading...

Integratief opvoeden

Debra Wesselmann

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: nl
  • Categorie: Geneeskunde & Verpleging
  • ISBN: 9789036825979
Strategieën voor de opvoeding van kinderen met gehechtheidstrauma
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Paperback
Oorspronkelijke releasedatum:10 februari 2021
Aantal pagina's:129
Illustraties:Met illustraties
Betrokkenen
Hoofdauteur:Debra Wesselmann
Tweede Auteur:Cathy Schweitzer
Tweede Auteur:Cathy Schweitzer
Overige kenmerken
Editie:1
Product breedte:168 mm
Product hoogte:10 mm
Product lengte:240 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:151 mm
Verpakking hoogte:11 mm
Verpakking lengte:165 mm
Verpakkingsgewicht:228 g
Overige kenmerken
Editie:1
Product breedte:168 mm
Product hoogte:10 mm
Product lengte:240 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:151 mm
Verpakking hoogte:11 mm
Verpakking lengte:165 mm
Verpakkingsgewicht:228 g

Samenvatting

Dit boek biedt specifieke opvoedstrategieën voor opvoeders van chronisch getraumatiseerde kinderen. Deze opvoedstrategieën zijn te gebruiken door ouders/pleegouders, familieleden en anderen die een kind verzorgen dat gehechtheidstrauma heeft meegemaakt. Ook kan het boek gebruikt worden door therapeuten om een behandeling te ondersteunen, waarbij EMDR en gezinstherapie wordt geïntegreerd (zoals IGT-K).

Kinderen die nare gebeurtenissen hebben meegemaakt binnen hun gehechtheidsrelaties door mishandeling, verwaarlozing, medische ingrepen of uithuisplaatsingen ervaren intense pijn, angst en wantrouwen. Deze diepe gevoelens uiten zich vaak in ‘lastig’ gedrag, agressie en/of extreme geslotenheid, zelfs nadat de thuisomgeving is veranderd door adoptie, pleeggezinplaatsing, een voogdijmaatregel of het oplossen van problemen thuis.

Integratief opvoeden geeft informatie over de invloed van gehechtheidstrauma op de hersenontwikkeling. Je krijgt vaardigheden en strategieën aangereikt die het functioneren van je kind kunnen verbeteren. Je zal leren hoe je benodigdheden om de gehechtheid te bevorderen (zoals affectie, emotionele afstemming en spel) kunt inzetten om de kloof tussen jou en je kind te overbruggen. Mindfulness en strategieën om de hersenen van je kind te kalmeren zullen je kind ondersteunen om te reflecteren op zijn eigen gedachten, gevoelens en keuzes. Hierdoor leert hij om op een effectievere manier beslissingen te gaan maken.

Het oorspronkelijke boek Integrative Parenting werd geschreven door ervaren therapeuten uit de Verenigde Staten: Debra Wesselmann, Cathy Schweitzer en Stefanie Armstrong. Integratief opvoeden is de Nederlandse editie. De vertaling en bewerking is verzorgd door Nathalie Schlattmann, klinisch psycholoog, EMDR- en TF-CBT supervisor, Mara van der Hoeven, orthopedagoog en onderzoeker, en Irma Hein, kinderpsychiater en onderzoeker. Alle drie zijn zij verbonden aan Levvel, specialisten voor jeugd en gezin, te Amsterdam.