Loading...

De nervus vagus als bron van herstel

Stanley Rosenberg

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: nl
  • Categorie: Gezondheid & Lichaam
  • ISBN: 9789463160667
  • Review:
Met oefeningen bij angst, depressie, trauma en autisme op basis van de polyvagaaltheorie
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Paperback
Oorspronkelijke releasedatum:25 november 2021
Aantal pagina's:336
Illustraties:Nee
Betrokkenen
Hoofdauteur:Stanley Rosenberg
Hoofdauteur:Stanley Rosenberg
Vertaling
Eerste Vertaler:Hilde Merkus
Overige kenmerken
Editie:1
Gewicht:666 g
Product breedte:170 mm
Product hoogte:23 mm
Product lengte:240 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:170 mm
Verpakking hoogte:23 mm
Verpakking lengte:240 mm
Overige kenmerken
Editie:1
Gewicht:666 g
Product breedte:170 mm
Product hoogte:23 mm
Product lengte:240 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:170 mm
Verpakking hoogte:23 mm
Verpakking lengte:240 mm

Samenvatting

Stanley Rosenberg beschrijft de cruciale rol die de nervus vagus (de tiende hersenzenuw) speelt met betrekking tot ons psychische en lichamelijke welzijn. Hij baseert zich hierbij op de polyvagaaltheorie van Stephen Porges, en put tegelijkertijd uit zijn rijke ervaring met craniosacraaltherapie en andere lichaamsgerichte therapieën. Hij legt uit dat veel psychische en lichamelijke klachten – van angst en depressie tot migraine en rugpijn – een teken zijn dat de nervus vagus niet goed functioneert.

Aan de hand van een aantal eenvoudige oefeningen biedt Rosenberg in zijn boek manieren om de nervus vagus te beïnvloeden en zo diepe ontspanning te bereiken, de slaap te verbeteren en te herstellen van letsel en psychotrauma. Daarnaast kunnen kernsymptomen van bepaalde autismespectrumstoornissen worden verlicht, omdat een goed afgestelde nervus vagus een positieve uitwerking heeft op het sociaal functioneren.

Dit boek is geschreven voor psychotherapeuten, artsen, lichaamsgericht therapeuten, verzorgers én iedereen die zelf de symptomen van chronische stress en depressie ervaart. Rosenberg toont hoe we ons autonome zenuwstelsel optimaal kunnen laten werken en hoe we een gevoel van veiligheid cultiveren, zodat het helende vermogen van het lichaam geactiveerd kan worden.


Stanley Rosenberg is een van oorsprong Amerikaans auteur en lichaamsgericht therapeut. Sinds 1983 beoefent hij Rolfingtherapie en sinds 1987 craniosacraaltherapie. Hij heeft jarenlang opleidingen gevolgd in (biomechanische/biodynamische) craniosacraaltherapie. Daarnaast volgde hij cursussen osteopathie. Vele jaren was hij schoolleider in Denemarken, waar hij structural integration (Rolfing®), myofascial release, manuele littekentherapie, biomechanische craniosacraaltherapie, viscerale massage en biotensegrity onderwees.